ȘI CEI PUTERNICI OBOSESC!
Scriitorul psihiatru Tim Cantopher numeşte depresia “blestemul celor puternici” sugerând că majoritatea oamenilor puternici ajung să sufere de ea ,pentru că doresc să fie mereu cei mai buni, se străduiesc peste puterile lor şi aspiră către perfecţiune în tot ceea ce întreprind ajungând în final în prag de epuizare şi dezamăgire.
Cum ajungem aici?
Despre cauzele care declanşează depresia nu se ştiu foarte multe, cert e că de cele mai multe acestea sunt o înlănţuire între factorii fizici sau biologici şi cei psiho-sociali.
Factorii biologici:
– Aminele biogene: dereglările de serotonină, noradrenalină, acetilcolină
– Eliberarea scăzută de hormoni ca: hormon tireostimulant (TSH), hormon de creştere, testosteron sau hormon foliculostimulator
– Somnul: dereglările de somn şi oboseala sunt factori care pot determina instalarea depresiei
– Factorii genetici: studiile recente au relevant că depresia majoră are caracter familial.
– Anomaliile structurale cerebrale
Factorii psiho-sociali:
– Factorii subconştienţi: privarea de dragoste maternă şi sprijin sunt cele care afectează dezvoltarea afectivă normală.
– Factorii comportamentali: incapacitatea de a controla evenimentele şi limitarea persoanei pot conduce la depresie.
– Evenimente de viaţă stresante: pierderea unui părinte până la vârsta de 11 ani şi în general decesele celor dragi afectează stabilitatea psihologică a individului.
– Negativismul ca şi factor cognitiv manifestat prin imagine alterată despre sine, interpretarea negativă a trăirilor şi a viitorului.
Simptome psiho-emoţionale:
O persoană depresivă este de cele mai multe ori uşor de remarcat prin următoarele simptome specifice: dispoziţie depresivă (goliciune interioară, sentimentul de tristeţe accentuată), anhedonie (diminuarea interesului sau a plăcerii pentru multe dintre activităţile individului), pierderea în greutate sau câstig ponderal, oboseală, epuizare, lipsă de energie, diminuarea capacităţii de a gândi, sentimentul de culpă inadecvată şi excesivă, dar şi sentimentul de inutilitate. Sunt frecvente accesele de plâns şi incapacitatea de a simţi emoţiile. Persoana vorbeşte frecvent despre eşecurile trecutului, este frustrată şi se enervează uşor.
Simptome fizice:
Depresivul manifestă frecvent dureri de cap, migrene , dureri musculare, de spate sau articulare, ameţeală şi vertij. Dereglările de somn apărute pot fi insomnia sau somnul îndelungat. La trezire, persoana nu resimte odihnă ci este obosită, epuizată şi slăbită. Pot apărea şi probleme digestive precum stările de vomă, diareea
Până şi cele mai grave forme ale depresiei sunt tratabile. La fel ca şi în alte tipuri de afecţiuni, cu cât se începe tratamentul mai repede, cu atât şansele de vindecare, suferinţa şi riscul de recidivare sunt mai mici. Tratamentul constă în psihoterapie şi administrarea de antidepresive. Este extraordinar de important suportul familie şi al prietenilor, încurajările şi înţelegerea. Este posibil să apară anxietatea, atacurile de panică şi izolarea. În acest caz, sprijinul celor dragi este de un real aport pentru persoana deprimată, plimbările scurte sau vizitarea locurilor preferate ale persoanei cu depresie fiind recomandate. Tratarea necesită răbdare, timp şi stăruinţă.
Există o serie de alimente recunoscute pentru efectele lor benefice în alungarea stărilor depresive:
-orezul brun: acţionează asupra nivelului de serotonină din organism şi modifică starea depresivilor în bine. În plus, conţine în doze importante vitaminele B1, B3 şi B9 care menţin echlibrul chimic de la nivelul creierului.
-bananele, migdalele şi spanacul: conţin mangneziu care are rol major în păstrarea sănătăţii neuronilor, deci combaterea depresiei. Alte surse de magneziu: seminţe de dovleac, spanac, seminţe de pin, făina integrală de grâu.
-susanul, soia, algele marine şi carnea de curcan: sunt alimente care au un conţinut bogat de triptofan, precursor al serotoninei care binedispune.l
Comments
Post a Comment